T 0118-310121

Historie van het floaten

De Historie van Floaten.

De historie van floaten gaat terug naar 1950. De allereerste floatcabine werd in 1950 ontworpen door de Amerikaanse neuropsycholoog Professor Dr. John Lilly, verbonden aan de “National Institutes of Mental Health”. Hij vroeg zich af waarom een geest die zich niet langer oplaadt met prikkels van buitenaf, juist als vol in plaats van leeg wordt ervaren. Het tegenovergestelde van wat zijn leermeesters hem hadden ingeprent. Namelijk dat de hersenen zonder externe stimuli niet goed konden functioneren. Lilly had deze stelling nooit helemaal vertrouwd. Zenmeesters, monniken en yogi’s over de hele wereld zochten al eeuwenlang de totale stilte en isolement om hun geest te scherpen en het bewustzijn te verruimen.

Om zijn vermoeden dat sensore deprivatie- het jezelf of andere voor kortere of langere tijd afsluiten van zintuiglijke prikkels- een weldadige uitwerking op zowel lichaam als geest had, ontwikkelde hij in 1950 de eerste floatcabine. Hij wilde onder strikt wetenschappelijke condities, vast stellen wat er precies in de geest en het lichaam van de proefpersoon gebeurde als deze een tijdlang afgesloten werd van zintuiglijke prikkels.

Door de jaren heen bleef Dr. Lilly sleutelen aan de cabine en aan hem danken we de vorm die het nu heeft. Na jaren zelf als proefpersoon te hebben gefungeerd, lukte het Dr Lilly om steeds meer proefpersonen en wetenschappelijke onderzoekers bij zijn werkzaamheden te betrekken.

Pas na vele experimenten die aanvankelijk alleen gericht waren op de cognitieve functies, de werking van het geheugen en de hersengolven stuitte Dr Lilly op parallellen tussen de geestelijke toestand van floaters en ervaringen van personen die al jarenlang met meditatie bezig waren. Hierna werd de link met de oosterse filosofie en bewustzijnsverruimende technieken uit de spirituele -religieuze tradities van oost en west gelegd.
Zelfs personen die geen enkele ervaring met meditatie hadden, bleken zich in de floatcabine snel in een meditatieve toestand te kunnen brengen.
Daarnaast bleek het verblijf in de floatcabine ook andere heilzame uitwerkingen te hebben. Het verlichten van mentale en fysieke stress. Beïnvloeding en versterking van het immuunsysteem, de hormonale balans en de activiteit van het zenuwstelsel.

Begin jaren tachtig werd er veel onderzoek gedaan en rees de behoefte aan een wetenschappelijk platvorm voor gedachte-uitwisseling en interdisciplinair onderzoek. In 1882 werd daarom de International REST Invetigators Society, IRIS in het leven geroepen. REST staat voor Restricted Environmental Stimulation Therapy.
Het doel van deze organisatie is het zorgen voor een communicatienetwerk van REST-onderzoekers en het organiseren van een driejaarlijks REST-conferentie.

Alle verslagen van Rest-conferenties zijn in boekvorm verschenen.
In 1984 publiceerde Michel Hutchinson “The book of floating”. (Een toegankelijk boek, gericht op de praktijk om de beginnende floater inzicht te verschaffen in de effecten van floaten en de werking van de cabine).

 

 

 

Float Centrum Zeeland Floatcabine

Historie van het Floaten floatcentrum Zeeland
Wellness bij Float en Massage Centrum Zeeland. Beleef de uniek ervaring van gewichtloos drijven in onze magnesium baden. Float je fit in een droomfase tussen waken en slapen.
Floaten is van oorsprong een medisch -therapeutisch middel. Het werd voor het eerst ontwikkeld in 1950 door de Amerikaanse neuropsycholoog Professor Dr. John Lilly. Hij was verbonden aan het “Nationale Institute of Mental Health” in Bethesda USA.
Massage Historie van het Floaten floatcentrum Zeeland
In ons centrum ontvangt u standaard een ontspanningsmassage (wanneer u niet aangeeft welke massage u wenst), deze is per masseur/masseuse verschillend naar gelang hun achtergrond van de gevolgde opleidingen.FLoatcentrum zeeland in Vrouwenpolder. Floaten massage cursussen bekijk onze tarieven en de vele acties
Historie van het Floaten floatcentrum Zeeland
Floaten, ontspannen, massages, gezondheid, relaxen, gezichtsbehandelingen, epsom zout